Search

POPORODNA VADBA - ALI JE RES POMEMBNO KAJ LAHKO DELAŠ PO PORODU?
Da pride do fizičnih sprememb po porodu, smo vrjetno že opazile :). A mnogo žensk se ne zaveda, da spremembe niso samo tiste, ki jih vidimo v ogledalu. Nasvet, ki ga je vrjetno slišala že vsaka izmed nas preden se je lotila vadbe med nosečnostjo ali po porodu :"Poslušaj svoje telo, in vse bo v redu.", je bil eden izmed tistih, ki me je v času moje nosečnosti močno zmotil."Zakaj?"Ker mi kot tak, ni ponujal nobene rešitve, nobenega odgovora. Kako naj poslušam svoje telo, če sploh ne vem kaj poslušati, kaj je normalno in kaj ni. Kljub večletnim izkušnjam v fitnesu, sem menila, da vem kaj je pomembno po porodu, kaj moram okrepiti in čemu se moram izogibati pri vadbi."Kaj pa doma?"Nepravilno dvigovanje otroka, kljub temu, da sem natančno vedela kako to izvest pravilno, sem iskreno, v vsej tisti euforiji prvih nekaj mesecev to zanemarjala.


Saj veš, "life happens"...


Moj prvi obisk fitnesa, je bil po 2 tednih po porodu. JA, dveh tednih...Samo zato, da sem lahko šla malo "preluftat" glavo. Odhod v fitnes je zame takrat pomenil bolj "terapijo", kot kaj druga. Kljub temu, da sem začela postopoma, prilagojeno....sem kaj hitro postala preveč pogumna. Poleg nalaganja uteži v fitnesu, sem se pri 6.mesecih po porodu odločila, da ponovno obiščem rekreacijo košarke.Ker hey, zakaj ne....In veš kaj so mi punce takrat rekle: "Vau, pa a nimaš nič problemov z uhajanjem urina?" (saj veš, košarka je dinamičen šport, dosti dinamičnega teka in skakanja....)


Ponosno sem zamahnila in odgovorila; "Ne.".


Takrat se še nisem zavedala, kako pogosta je urinska inkontinenca po porodu in da je tretirana kot "nekaj kar pač dobiš po porodu"."If I only knew back then."Rezultat? Obiski pri osebnem zdravniku, ginekologu, fizioterapevtu...z napotnico sem čakala na CT zaradi bolečin v križu, medeničnem dnu, sramnični zrasti...in noben mi ni znal povedati kaj natančno je narobe.


Šele ko sem se začela izobraževat, sem začela sestavljat "puzzle" in ugotovila, da je edino kar sem vedela pred tem bila diastaza (razmik trebušnih mišic). Prepričana sem, da si danes zanjo že slišala.


Od tiste točke naprej, sem stvari začela gledati popolnoma drugače.


Poporodna vadba zame ni več predstavljala »lahkotnega raztegovanja« (ja priznam, to so bile moje misli o tej vadbi takrat), temveč nekaj kar je nujno potrebno preden se ženska loti kakršnekoli aktivnosti.


Namreč, med nosečnostjo prihaja do številnih sprememeb. Tudi sam porod je zgodba zase. Zato je potrebno zajeti številne faktorje, preden se lahko ženski priporoči KAJ naj dela.Vsaka poporodna vadba ni varna vadbaNa spletu je danes moč najti ogromno vaj in programov za vadbo po porodu, kar je super, saj smo se pomembnosti specifičnosti vadbe po porodu začeli zavedati. Po drugi strani pa so takšni programi zelo generalizirani, ne vključujejo bistvene in zelo pomembne sestavine in sicer individualnega pristopa. Ta je pri ženskah po porodu bistvenega pomena.Namreč, zelo enostavno bi bilo, če bi ti navedla 15 vaj, ki jih moraš delati oziroma se izogibati. 15 vaj, ki jih tako ali tako z malo truda najdeš na spletu...a kaj ti to pomaga, če jih kljub vsem napotkom, ki jih dobiš še vedno ne izvajaš pravilno, ne aktiviraš pravilnih mišic oz. nenazadnje ne znaš aktivirat mišice pravilno.


Nič presenetljivega ni, da kadar delam z žensko prvič 1:1, v živo, torej stojim ob njih, jim dajem napotke, ne znajo pravilno aktivirat mišice. Še težje izvedljivo je to pri mišicah medeničnega dna, ki ležijo »znotraj« in si jih zaradi tega težko vizualiziramo in težje čutimo.


Kadar pa gre za disfunkcijo mišic medeničnega dna ali šibkost, pa jih je še težje aktivirati brez strokovne pomoči. Namreč, veliko žensk (več kot 30% žensk z urinsko inkontinenco), sprva ne zmore aktivirati mišic medeničnega dna, temveč vključujejo trebušne mišice, zadnjične mišice, primikalke kolkov ipd., torej pride do ti. kokontrakcije (kar pomeni, da sodelujejo še ostale mišice)…in na koncu lahko posledično končamo z izvajanjem Valsalva manouver-a (zadrževanje diha) - kar je »no-go«!»One-size-fits-all« pristop je neprimeren za ženske po poroduKar ti želim povedati je to, ko dobiš pred seboj list z vajami, ki ga hkrati dobi v roke 1000 in ena posameznica, moraš vzeti v zakup, da v njem ne boš našla odgovora zate, za tvoje individualne potrebe. Ni to tisto, kar potrebuješ, da se boš znala odločiti, kaj je primerno zate in kaj ne. Potrebno je, da razumeš kaj se je s tvojim telesom dogajalo med nosečnostjo in kaj se dogaja po porodu. To ti mora trener, inštruktor preden se lotiš vadbe znat razložiti.Ni pomembno kaj lahko sedaj delaš, temveč kaj je primerno zate, za tvoje potrebe, danes, to obdobje.


Tako vadba v nosečnosti, kot po porodu, ne zajema samo tistih nekaj minut v telovadnici. Kot trenerki mi je pomembno, ne samo, da te naučim izvajat vaje pravilno, temveč da veš kaj delaš in zakaj kaj delaš, ter da boš le-te znala implementirati tudi v svoj vsakdan. Šele ko boš imela dovolj informacij in postala bolj pozorna na svoje gibanje, boš videla, da ne gre samo za preoblikovanje telesa, izogibanjem bolečin, temveč veliko več.


Zato, ko dobim vprašanje: »KAJ lahko delam in KAJ ne?«, ti žal definitivnega odgovora, brez individualne obravnave, ne morem dati. Zapomni si.Ni toliko pomembno KAJ delaš, temveč KAKO kaj delaš.


Brez pravilne aktivacije mišic in pravilne izvedbe gre po domače povedano vse v nič ali še na slabše.Do naslednjič...


Imaš vprašanje? Piši na: info@nestologyblog.com